HACCP etiketten: 7 stappen naar het juiste etiket
HACCP is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De term "HACCP" komt oorspronkelijk
uit de Amerikaanse ruimtevaart en staat voor "Hazard Analysis and Critical Control Points". In
de ruimtevaart is het namelijk niet mogelijk om bedorven voedsel terug te sturen en te vervangen
door onbedorven voedsel. Het mislukken van een missie door voedselvergiftiging werd dan ook als
een onacceptabel risico gezien.
Een van de onderdelen van de HACCP-aanpak is controle. Controle van de diverse onderdelen van
het proces dat het voedsel doorloopt. In veel gevallen spelen etiketten daarbij een belangrijke
rol. Etiketten waarop de noodzakelijk informatie wordt geprint. Etiketten voorzien van uw logo
en voorbezet met de benodigde informatievelden.
Levensmiddelen industrie
Tegenwoordig gelden de HACCP regels voor bedrijven die zich bevinden in de levensmiddelen
industrie. Denk hierbij aan distributie, bereiding, verwerking, behandeling en verpakking
van levensmiddelen. Al deze bedrijven dienen de levensmiddelen te identificeren en te
analyseren op gevaren. In de Europese Unie is dit inventarisatie model geïntroduceerd om
ervoor te zorgen dat het productie- en verwerkingsproces van levensmiddelen zo min mogelijk
risico's op besmetting van de levensmiddelen met zich meebrengt.
HACCP is geen geschreven wet, het is enkel gebaseerd op zeven kernpunten. Deze worden
hieronder beschreven. Elk bedrijf dat zich in de keten van levensmiddelen bevindt heeft er
mee te maken.
Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)
Het HACCP-systeem heeft 7 kernpunten:
HACCP etiketten
HACCP etiketten kunt u laten bedrukken in verschillende full color kleuren met daarbij
invulvelden voor de gewenste productinformatie. Bovendien kunt u de etiketten laten
voorbedrukken met uw eigen huisstijl. Het is praktisch om deze etiketten op rol te laten
vervaardigen. Op die manier kunt u gebruik maken van een dispenser waarin de verschillende
rollen bewaard kunnen worden.
Voor de herkenning is het mogelijk de etiketten per dag, per product of per productgroep een
andere kleur of vorm te geven. Afhankelijk van de ondergrond of de omgeving waarin de
etiketten worden gebruikt kan gekozen worden voor het meest geschikte materiaal en belijming
(vraag onze adviseurs). HACCP etiketten zijn dus essentieel in de levensmiddelenindustrie
ter voorkoming van besmettingen. Heeft u al de meest praktische HACCP-etiketten in gebruik?